Marcinooo, zeszłej zimy miałem dokładnie to samo. Jedno pytanie, czy czasem wczoraj nie jeździłeś z włączoną klimą? U mnie taki objaw pojawiał się, kiedy wyłączałem auto z włączoną klimą. Od kiedy korzystam z ogrzewania w celu osuszenia szyb, problem na razie zniknął. Poczekamy do większych mrozów.
O2 FL kłopot z wodą w środku kabiny - pomoc
Zwiń
X
-
Maricnooo w Twoim przypadku praawie jestem pewien gdzie może dostawać się woda do Twojego samochodu. Postaram Ci się to jakoś zobrazować dla serwisu.Po prawej stronie pod plastikiem podszybia w miejscu gdzie łączy się słupek szyby,błotnik i reszta karoserii jest spoiwo które w momencie produkcji samochodu jeżeli jest nie dokładnie nałożone to powstaje miejsce dla wody które wleci wszędzie. W octaviach II pod prawym błotnikiem również jest miejsce niedoskonałe gdzie do środka wlewa się woda następna przyczyna stwierdzona jako techniczna niedoskonałość to dolne naroże drzwi od strony właśnie wysokości gdzie zwęża Ci się dywanik dam dostaje się woda przez uszczelkę dolną drzwi i obrysu karoserii . Klima w takich temperaturach nie działa więc wykluczam skropliny naet gdy byś używał....Ja już jestem po naprawie serwisowej która trwała 3 dni i u mnie po stronie prawej woda dostawała sie właśnie dolnym narożem drzwi lecz wodę widziałem na dywaniku w miejscu gdzie on właśnie się zwężał.....poprawili jest ok. Natomiast lewa strona pod dywanikiem kierowcy to już prawdziwe mistrzostwo świata w końcu znaleźli.....Kapało sobie pod wykładziną gdzie jest miejsce gdzie wchodzą kable do samochodu jest tam forma pokrywy która osadzana jest na szczeliwo obok pedałów brak szczeliwa w jednym miejscu i woda sobie kap kap kap. na razie cieszę się suchością a dziś piękny mokry śnieg i sucho,sucho :lol: Trzymam kciuki marcinoo doskonale potrafię Cię zrozumieć!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
A mój samochód znów od wczoraj w serwisie kolejny odcinek walki z wiatrakami. Popadało wczoraj trochę odwilży i znów mokro........Niby znaleźli niby usunęli a tu znów woda...Wiecie co dziś skodę Octavię uważam za najgorszy SAMOCHÓD ŚWIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! totalna beznadzieja. Żałuję, że go kupiłem.XXI w i woda do samochodu się dostaje paranoja. Nie dziwiłbym się w erze syrenek ale i pewnie tam było lepsze uszczelnienie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i pewnie skody 100 i 105 też cieszyły się suchością...
Marcinoo a u Ciebie jak?????????
Komentarz
-
-
To fajnie, że u Ciebie znaleźli u mnie było podobnie przy ostatnim wyjeździe z service lecz do pierwszego deszczu. Tony wody lane z węża nie dały rady a 4 godz deszczu odkryło znów bagienko pod nogami hmmmmm i jak tu wyluzować. Przed octavią miałem focusa przez 2 lata i tam nawet mi się żarówka nie spaliła nie mówiąc, że nie wiedziałem co to problemy techniczne lub z wodą bo to nawet mi się nie śniło....Dam znać ja wyjadę chyba że prosto na wiadukt by ją tam zrzucić....... I jak tu wyluzować?
[ Dodano: Czw 20 Sty, 11 22:30 ]
A ja już kupiłem nową octavę tamta została oddana poprzedniemu właścicielowi za wady ukryte i prawne..........!!!!!!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
Witajcie
Odgrzewam kotleta.
Mnie też dopadł problem z wodą w kabinie. Poczytałem ten wątek, zagłębiłem się w temat i rozebrałem samochód. Wody pełno, nie wiem od jak dawno, ale śmierdziało co raz mocniej. Chcę pokazać zdjęcia jak jest mokro z przodu i z tyłu. Ile jest wody w filcach wygłuszających
Po zdemontowaniu filcu, zaniosłem go na balkon. Idąc wyglądałem jak ten Grześ z bajki dla dzieci:
"Idzie Grześ przez wieś, niesie worek piasku... ", tylko mi zamiast piasku, leciała strugą woda.
Gąbki mokre - sam gnój, tak samo te filce. Teraz będę jeździł bez wygłuszenia na gołych blachach i czekał na deszcz.
Akurat zapowiadają słońce przez dłuższy czas. Jak znajdę przeciek to dam znać
Duże podziękowania dla @Krzynol
Komentarz
-
-
No niestety i ta woda w aucie u mnie jest . Mam oc kombi prawa tylnia podłoga mokra że wodę można wyciskać, było również mokro z przodu od pasażera ale wyschło i jak narazie sucho. Nastepny szok przeżyłem jak otworzyłem w bagazniku od pasażera nadkole a tam z 10cm wody po same kable od świateł itp. Raz już ją wysuszyłem, stała na parkingu dwa dni ostatnio kiedy ciągle lało, nie jeżdżona, zaglądam a tu znowu lewe nadkole 10cm wody i mokra podłoga od strony pasażera z tyłu. Widać nadkole było robione może źle zrobili i cieknie tamtędy ?? ale lało by się to aż po całej podłodze ? poradzcie coś.
Komentarz
-
-
ja mialem w funkiel nowej o2fl przeciek okazalo sie ze:
1. nieszczelna uszczelka szyby - wymieniono
2. koljeny przeciek - niedogrzany spaw blach - poprawiono
zobaczymy czy dalej bedzie sie lało
woda szla tylko na nogi pasazera z przodu...Prowadzi NaviExpert Lifetime
Ostrzega Yanosik
Nagrywa Vicovation TF-2 EZ
Komentarz
-
-
u mnie to samo - jak padało przy skręcaniu wlewało się po wewnętrznej stronie błotnika na dywanik, też po stronie pasażera; wymienili jakiś plastikową osłonę od podwozia dodatkowo uszczelniając ją silikonem i jest OKNie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...
mój szkodnik
Komentarz
-
-
U mnie zdjęcia widzieliście u góry. Myjnia samochodowa samoobsługowa nic nie wskazała. Dziś lało ostro (ale nie jeździłem) - nadal sucho. Podejrzewam, że podczas jazdy się wlewa, czyli woda spod kół gdzieś od dołu wchodzi. Czekam na deszcze dalej.
[ Dodano: Sro 24 Sie, 11 21:59 ]
24.08.2011
Dziś pojechałem na myjnię podwozia. Gość podniósł Skodzinkę i zaczął lać "karczerem". Pod koniec testu pokazały się krople wody. Leci jakoś po grodzi, jak pokazuje strzałka.
Są to delikatne kropelki, ale efekt zalania miałem po 6h jazdy w ulewie po Niemieckich autostradach.
Mam pytanie. Czy ktoś może zrzucić z serwisówki obraz tej części samochodu.
Nie mam pojęcia co się znajduje w tym miejscu i z drugiej od strony silnika.
To, że woda tędy poleciała nie oznacz, że to jest powód i miejsce przecieku. Myślę, że przyczyna leży z drugiej strony, a tu tylko znalazło sobie ujście.
Tym bardziej, że tu leci z lewej strony tylko (czyli od kierowcy), natomiast samochód miałem też trochę zalany od strony pasażera.
Od strony pasażera był duuuużo mniej, ale jednak, co oznacza, że tam też musiała się dostać woda i nie mogła pójść tylko z tego miejsca.
Czy wiecie co to jest za element ten czarny spod którego wypływa woda? Jak on jest duży? I czy łatwo to odkręcić czy uszczelnić?
Komentarz
-
-
błotnik się kończy i zaczyna się gródź silnika, nie mam pojęcia co za tą osłoną jest
trzeba by zdjąć koło i nadkole, i looknąć tam od zewnątrz->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
No i po kolejnych obwitych opadach deszczu na pomorzu, moja Octa pływa w środku.
Na stronie 3 pokazałem jak pływałem w 2011. Poprzednio nie znalazłem przyczyny.
Teraz zauważyłem kapiącą wodę w skrzynce bezpieczników.
Pierw kilka zdjęć:
No i teraz pytanie, skąd to leci?
Nie umiem rozebrać tapicerki na słupku (a tam poduchy powietrzne). Ewidentnie płynie jakoś od słupka, ale jak tam włożyłem rękę to było sucho.
Głębiej nie dałem rady, dlatego myślę o rozebraniu słupka.
Podejrzenie pada na dwie rzeczy:
1. puścił klej przedniej szyby i się leje przez nią
2. Odpływ szyberdachu się zatkał i woda zamiast wężykiem spustowym to, gdzieś po słupkach kapie.
Przy zawiasach drzwi końcówka rurki spustowej była sucha.
Dodatkowo na sam koniec pociekła mi bardzo mała ilośc wody na wysokości przedniego mocowania relingu w dachu.
Na połączeniu obicia słupka i podsufitki popłynęło tylko kilka kropli, ale popłynęło.
Dodam, że na podłodze mam wodę (około 2-3mm)
Samochód na pewno potrzebuje wizyty u lokalnego (Baninowego) Szamana, celem pomocy w rozbiórce elementów i obfitym polaniu szyby szyberdachu itp.
Jednak pytam pozostałych OCePów, czy macie jakieś sugestie, pomysły?
Komentarz
-
-
w większości problemów z wodą lejącą się do środka aut które mają szyber dach jest poprostu zatkanie się odpływu z szyber dachu czyli te wężyki się zatkały syfem trzeba je przeczyścić i delikatnie potem przelewać wodą aż cały syf z wężyków wyleci. musisz to sprawdzić zanim połowe auta rozbierzeszMastershine - Auto Detailing Studio
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gadula007Podejrzenie pada na dwie rzeczy:
1. ...
2. Odpływ szyberdachu się zatkał i woda zamiast wężykiem spustowym to, gdzieś po słupkach kapie.
Zamieszczone przez diablo228w większości problemów z wodą lejącą się do środka aut które mają szyber dach jest poprostu zatkanie się odpływu z szyber dachu
Długo nie trzeba było czekać, aby spełniły się nasze proroctwa.
Już pierwszy kubek wody nie spłynął.
Zatkana był odpływ po stronie kierowcy, czyli tam gdzie ciekło mi.
Ten z drugiej strony był OK.
Zapchanie nastąpiło na samym końcu spływu przy zawiasach drzwi, tam gdzie wężyk ma zagniecenie aby się syf nie dostawał.
Teraz woda spływa swobodnie.
Jestem tylko ciekaw, czy to właśnie to było powodem zalania. Zobaczymy przy najbliższych obfitych opadach deszczu.
Komentarz
-
-
Panowie, jednak dalej leci.
Spust od szyberdachu udrożniony, a po dzisiejszych lekkich opadach woda wróciła.
Kolejny plan, to podszybie. Ten plastik w dolnej części szyby jest źle obsadzony.
Będzie poprawiany, zobaczymy co pokaże naprawianie.
Nigdy nic wcześniej w tym miejscu nie robiłem, dlatego nie wiem czemu ten plastik jest tak dziwnie obsadzony.
Komentarz
-
-
Stary temat, ale się podłącze.
Mój sąsiad ma O2 fl z 2009 roku.Kiedyś zauważył że po deszczu ma mokro pod wycieraczką pasażera z przodu.Razem szukaliśmy przyczyny ale mimo miłych chęci nie pomogłem,bo kiedy było trzeba to nie ciekło.Sąsiad przypuszczał że przyczyną może być odpływ z klimatyzacji który idzie przez wnętrze i uznał że w pewnym miejscu się załamuje.Pan z serwisu klimy powiedział że problem jest mu znany i zrobi to za skromne 100zł.Mimo przeczyszczenia odpływu po deszczu problem powrócił.Postanowiliśmy razem znów się za to zabrać.Najpierw odkręciliśmy prawe i lewe przednie zakola było tam tyle błota że wypełniało całą przestrzeń i blokowało swobodny spływ wody z podszybia.Myśleliśmy że temat zapomniany ale po dłuższym laniu wody na przednią szybę zauważyliśmy że pod schowkiem z prawej strony zaczyna wypływać woda,śmieszne bo przez spinkę (dziurkę po wkręcie)Dobraliśmy się do profilu wyjmując kostkę z kablami sterowania drzwi i okazało się że jest tam pełno wody.Po odsączeniu znowu lanie na przednią szybę i znowu to samo (profil pełny i przelewanie przez spinkę do środka kabiny.Znowu odsączenie ,wysuszenie i odtłuszczenie. Na zgrzew profilu tym małym okienkiem nałożyliśmy silicon dekarski i po problemie!!!!! We wcześniejszych wątkach ktoś opisuje ten problem że aso zdejmowało przedni błotnik i tam było słabe uszczelnienie.
Jak ktoś ma ten sam problem niech szuka właśnie w tym miejscu.Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
hej widzę ,że sporo jest miejsc przecieków :shock: w mojej skodziance też to przechodziłem, wyszło przy montażu wzmacniacza , pod plastikową kratką podszybia z lewej strony jest taka mala czarna klapka przez którą przechodzą przewody do wewnątrz auta i jest ona przykręcona dwiema nakrętkami które często puszczają trochę silikonu i po kłopocie
Komentarz
-
Komentarz